Energiedak

Groendak met zonnepanelen
energiedak2

Een groendak waarop energie opgewekt wordt met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens, noemt men een energiedak. Het energiedak is dus niet alleen groen, het levert ook groene energie.

Bij het gebruik van PV zonnepanelen heeft de beplanting een positief effect op de energieopbrengst.

  • 9 tot 16% meer rendement
  • verlengt de levensduur van de zonnepanelen

 

 

Kun je zonnepanelen op een groendak plaatsen?

Dit kan perfect en het is zelfs aan te raden omdat een groendak het rendement van de zonnepanelen verbeterd. De omgevingstemperatuur is bepalend voor het rendement van zonnepanelen, als deze hoog oploopt dan daalt het rendement. Op een klassiek plat dak, afgewerkt met roofing of EPDM, kan de temperatuur tot 65°C oplopen. Dit is slecht voor het rendement en de levensduur van de zonnepanelen. Een groendak voorkomt deze overhitting dankzij de beplanting die ervoor zorgt dat de temperatuur op het dakoppervlak laag blijft en nooit boven 36°C stijgt. Het groendak houdt de fotovoltaïsche cellen koeler en zorgt zo voor 9 tot 16% meer rendement. De gunstige omgevingstemperatuur zorgt ook voor minder belasting en slijtage van de zonnepanelen. Uw PV-installatie gaat dus langer mee!

Zonnepanelen op een groendak.

solar-sedum     zonnepanelen groendak                                                    

Beïnvloeden de zonnepanelen het groendak?

Zonnepanelen zorgen voor schaduw op het groendak wat bevorderend is voor de biodiversiteit. Sommige planten houden van de schaduwrijkere plekken onder de panelen en vormen daar een netwerk van microklimaten. Natuurlijk moeten alle planten licht krijgen maar dit hoeft geen direct zonlicht te zijn. De zonnepanelen staan ongeveer 40 cm boven het dak en bieden dus voldoende ruimte voor lichtinval. Bij de installatie van de zonnepanelen wordt het groendak als ballast op het draagsysteem geplaatst zodat geen extra ballast of montage nodig is.

Een energiedak met zonnepanelen: doen!

Ga naar onze webshop