Soorten groendaken

Van sedumdaken tot een traditioneel turfdak . . . 

Extensieve- en intensieve groendaken zijn benamingen die in de bouwwereld gebruikt worden, wij houden niet van het vernauwen naar twee categorieën omdat de beplanting de dikte en het gewicht van de voedingsbodem bepaald. Er zijn geen twee keuzen, maar een scala van mogelijkheden in opbouwlagen.

Van sedumdaken tot een traditioneel turfdak, bij Groendak vindt u het allemaal.

Sedumdaken

Dit zijn de meest populaire groendaken omdat ze bijna op elk dak passen. Het zijn lichtgewicht groendaken gevuld met sedum- of vetplantjes die met weinig water kunnen overleven. De plantjes kunnen veel vocht in hun bladeren opslaan en overleven zo perioden van droogte. Gaat het hard regenen dan stroomt het overtollige water langzaam van het dak zonder dat de plantjes daar hinder van hebben. De voedingsbodem die ze verkiezen is zo arm dat het meeste onkruid er niet in kan overleven, juist daarom hebben sedumdaken weinig onderhoud nodig.

Platte daken:                                                                       Hellende daken:

Groendaken met sedum       hellend groendak


Overige groendaken:

Sedum- en kruidendak:groendak met kruiden

Sedum aangevuld met een variatie aan kruiden, niet altijd bedoeld als geneesmiddel maar ze zorgen wel voor een mooi groendak.

Verder lezen


 

Natuurdak:bloemenweide

Een groendak gevuld met mooie bloemen en kruiden. Het herstel van de oorspronkelijke biotoop door het gebruik van de inheemse soorten.

Verder lezen


 

Turfdak:grasdak met turf 

Natuurlijke daken gemaakt van turf, volgens de oude traditie van Scandinavië, IJsland en Schotland..

Verder lezen


 

gewicht-groendak