Opbouw van een groendak

Opbouw van een groendak

Een groendak is opgebouwd uit een lagensysteem in functie van de beplanting en de ligging van het dak. Het kent verschillende dikten in de voedingsbodem of substraatlaag, drainage en waterbuffer. Iedere plant heeft immers nood aan een eigen ideale ondergrond en watervoorziening.

Uit welke lagen kan een groendak bestaan?

Van boven naar onder:opbouw groendak

5. vegetatielaag met vetplanten, kruiden, grassen, struiken of
bomen. Eventueel erosielaag om het substraat vast te houden zolang de
vegetatie nog niet volgroeid is.

4. substraatlaag (voedingsbodem) waarin de wortels zich
kunnen verankeren.

3.filterdoek om te voorkomen dat het substraat in de drainage-
laag of waterbuffer terecht komt.

2. drainagelaag die het overtollig water afvoert met eventueel
waterreservoirs voor de waterbuffering.

1. beschermdoek voor de dakbedekking, om afglijden van
lagen tegen te houden en vocht vast te houden; tevens: wortel-werende laag om te voorkomen dat de wortels in de dakbedekking kunnen groeien en beschadigen.

Deze vijf lagen liggen bijna altijd allemaal samen op een groendak, we gebruiken ze in functie van het type dak, de ligging en de gewenste beplanting. We werken steeds met een combinatie van een aantal lagen, bij hellende daken moet bijvoorbeeld geen aparte drainagelaag aangelegd worden omdat deze daken het regenwater vlot afvoeren.

Ons bedrijf werk volgens jaren lange ervaring en we laten ons begeleiden door de richtlijnen van het WTCB (wetenschappelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf) die na hun onderzoek in 2006 de Technische voorlichting 229 publiceerde, en de Nederlandse richtlijn van de Vereniging voor Bouwwerk Begroeners de VBB 5.0 (laatst gewijzigd in 2018) sluiten hierop aan.