Onderhoud
Onderhoud van groendaken
Intensieve groendaken vragen hetzelfde onderhoud als een tuin, het zijn ware daktuinen.
Voor extensieve groendaken is dat anders, ze zijn onderhoudsarm. Dit wil niet zeggen onderhoudsvrij want dat bestaat natuurlijk niet. Het is niet alleen de keuze en de aanleg die de levensduur bepalen, het onderhoud speelt hier ook een rol.
Onderhoud Sedum groendak
- Vervangen van planten die dood zijn gegaan, dit is vooral mogelijk in het eerste jaar na aanleg. Net zoals bij tuinaanleg is het min of meer vanzelfsprekend dat er een aantal planten kunnen sterven. Eventuele kale plekken kunnen makkelijk ingezaaid worden door sedumscheuten uit te strooien.
- Bemesting, afhankelijk van de beplanting is één tot twee keer per jaar voldoende. Groendaken opgebouwd met matten van minerale wol vragen drie tot vier bemestingen per jaar. Ze verliezen hun voedingstoffen veel sneller dan een bodem met substraat.
- Regenwaterafvoer een paar keer per jaar nakijken of deze niet verstop geraakt door beplanting.
- Grassen en grof onkruid drogen uit in de zomer en waaien vervolgens weg.
- Mossen verwijderen, wanneer er mos op het groendak groeit is dit een teken dat de opbouw niet goed berekend of uitgevoerd is. De Sedumplanten houden niet van vochtige grond, dus zorgt een goede drainage ervoor dat ze net voldoende water krijgen. Op deze doorgaans droge grond kunnen mossen niet overleven.
- Water, een sedumdak kan gerust enkele weken zonder water. Bij lang aanhoudende droogte is het goed om het dak eens te besproeien. De plantjes overleven de droogte wel, maar een korte regenpauze helpt ze wel. Een paar korte sproeibeurten is beter dan overdadig besproeien.
Een goed onderhoud zorgt voor een mooi groendak met een lange levensduur!
Onderhoud is erg zinnig (artikel Dak&Gevel Groen)